az üzleti terv készítés legfontosabb szempontjai

 

Komolyan kell venni.

Nézzük meg, hogyan is van a gyakorlatban ez az üzleti terv készítés dolog. Ha őszinték vagyunk, akkor azt látjuk, hogy a vállalkozások elsöprő része nem készít semmiféle üzleti tervet, és tulajdonképpen igaza van benne.

Addig amíg valahogy eldöcög a szekér, vagy kifejezetten jól megy, addig ennek az üzleti terv készítés témának nincs túl nagy jelentősége.

Addig amíg … és itt van a lényeg. Ha tényleg folyamatos, egyenletes az üzletmenet, és ebben jogosan lehet reménykedni a jövőre nézve is, akkor semmi gond, mert semmi nem változik. A probléma akkor kezdődik, ha nem ilyen biztos, és stabil a világ, hanem változások lehetnek, vagy változásokat akarunk mi magunk. Akár úgy, hogy növekednénk, és ennek pénzügyi, bér, költség, beruházás vonzatai vannak, akár úgy, hogy a piac mozog, és esély van az árak, a költségek növekedésére, az eladott mennyiség változására. Ilyenkor már nagyon fontos, hogy előre készüljünk, hogy előre átgondoljuk, hogy mi az ami történhet, és az hogyan hat ránk. Ha nem vakrepülés, akkor, jó azt látni, hogy ilyenkor mit akarunk és mit tudunk tenni.

Tulajdonképpen semmi varázslat, mert ez maga az üzleti terv készítés. Szükséges lehet akár több forgatókönyvet is írni, látni a mozgásterünket, és eltervezni a lehetséges eseményekre való reakcióinkat. Mennyiségeket, árakat, bevételeket, költségeket. Piacot és szervezetet. Külsöt és belsőt.

A másik eset már nem is kérdés. Üzleti tervet pedig már mindenképpen KELL készíteni, ha bankhitelt szeretnénk kapni, ha kockázati tőke befektetőt keresünk. Ők csak az üzleti tervből, és éppen az üzleti tervből tudják és fogják eldönteni, hogy amit elképzelt a projekt gazdája, azt reálisnak tartják-e, az tetszik-e neki, és ennek alapján határoznak, hogy adnak-e bankhitelt, hogy beszállnak-e … vagy NEM.

Ugye ilyenkor már érezzük az üzleti terv készítés súlyát, hogy milyen anyag legyen az, amit leteszünk az asztalukra … ! A projektünk megítélése, a hitel és befektetés sikere az üzleti terv készítés színvonalán, az átadott anyag minőségén múlik.

Szóval, csak ha veszíteni akar valaki, akkor érdemes barkácsolni, és egy összetákolt üzleti tervvel bekopogni, mert úgy biztos lesz az eredmény. Elutasítás.

Mégegyszer. Minden bank és minden befektető az üzleti tervből és az üzleti terv alapján dönt. Ez alapján ítélik meg a projektet, és a projekt gazdáját is.

Amiben mi segíthetünk Önnek, az az, hogy tisztábbá tesszük az egész üzleti elképzelést, a piac és a megvalósítás fontos részleteit, és következetes, átgondolt, profi üzleti tervet készítünk. A cél, hogy az ötlete, szándéka elnyerje a pénzforrások szimpátiáját. Bank hitel, projekt, befektetés, kis és nagy vállalkozásoknak.

Az üzelti tervezés részleteiről itt olvashat bővebben.

 

s&d .. info@uzletiterv.info .. 06 30 409 2113

 

 

cikkek6 s&d uzletiterv.info üzleti terv készítés

 

ut nec commodo vulputate, dolor consectetur